Συχνές ερωτήσεις για τη μηχανή - συλλέκτη ειδήσεων myblogs.gr

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μία σειρά απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις επισκεπτών του myblogs.gr αλλά και απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν τους διαχειριστές των ιστοτόπων και blogs που φιλοξενούνται εδώ.


Τί είναι το myblogs.gr

To myblogs.gr είναι "Συναθροιστής ιστοτόπων" και μηχανή αναζήτησης blogs και sites. Στα αγγλικά αναφέρεται ώς "news aggregator" (συλέκτης ειδήσεων),  όπως επίσης και feed aggregator (συλλέκτης ροής) κ.λ.π.

Ο συλλέκτης ειδήσεων μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα πελάτη που τρέχει σε έναν υπολογιστή ή μία εφαρμογή ιστού που συλλέγει περιεχόμενο (όπως π.χ. τους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων), και το παρουσιάζει σε μία τοποθεσία έτσι ώστε να είναι εύκολη η εύρεση και ανάγνωσή του.

Είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που τρέχει στον server και λειτουργεί αποκλειστικά αυτόνομα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο διαχειριστής μπορεί μόνο να διαγράψει μία ανάρτηση αλλά δεν μπορεί να την ενημερώσει ή να την διορθώσει γιατί στην επόμενη ανανέωση η ανάρτηση θα επανέλθει στην αρχική της μορφή ακριβώς όπως είναι αναρτημένη στο site ή blog από όπου συλλέχθηκε.

 
Τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το myblogs.gr

Το myblogs.gr είναι ΜΗΧΑΝΗ, δηλ. πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, "τρέχει" στον ιστό, αναζητά και παρουσιάζει το περιεχόμενο άλλων ιστότοπων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΤΡΟΠΟ.

To myblogs.gr ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:

 • Portal, Site ή Blog, Ειδησεογραφικό ή media site
 • Site που το περιεχόμενο ενημερώνεται από δημοσιογράφους, ή από ανθρώπους
 • Κατάλληλο για να ενημερωθείτε
Μία παραπομπή με θίγει. Τί να κάνω;

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 1. Αν θεωρείτε ότι κάποια παραπομπή σας θίγει, ή ότι κάποια παραπομπή περιέχει ανακρίβειες, ή κάποια παραπομπή σας αφορά και δεν πρέπει να είναι δημοσιευμένη παρακαλούμε θερμά να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό σύνδεσμο "Διαγραφή παραπομπής" που υπάρχει σε κάθε ανάρτηση έτσι ώστε να την αφαιρέσετε χωρίς καμία παρέμβαση από εμάς.
 2. Να επικοινωνήσετε με το αντίστοιχο υπεύθυνο για την αρχική δημοσίευση blog ή site έτσι ώστε και αυτό να τη διαγράψει. (Αναφέρεται ως "προέλευση" στο myblogs.gr). Αυτό πρέπει να γίνει διότι το myblogs.gr είναι μία μηχανή αναζήτησης και συλλέκτης ειδήσεων, και μόνο, και παρουσιάζει μόνο μέρος του περιεχομένου. Αν κάνετε "Διαγραφή παραπομπής" η ανάρτηση που σας θίγει θα συνεχίσει να υπάρχει στο site προέλευσης.

Σημ. η "Διαγραφή παραπομπής" λειτουργεί άμεσα αλλά θα πρέπει να περιμένετε έως και πέντε λεπτά για να δείτε την αφαίρεση του περιεχομένου έως ότου καθαριστεί η προσωρινή μνήμη cache του myblogs.gr. Επίσης οι διαχειριστές ελέγχουν όλες τις διαγραφές και έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν την παραπομπή στην περίπτωση που το e-mail που δόθηκε δεν είναι ενεργό ή δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαχειριστές του myblogs.gr θα επικοινωνήσουν μαζί σας για να σας ζητήσουν εξηγήσεις για την ενέργειά σας γι' αυτό σας παρακαλούμε όταν χρησιμοποιείτε τον σύνδεσμο "Διαγραφή παραπομπής" να δίνετε πάντα ένα σωστό και ενεργό e-mail σας.

Πρέπει να γίνω μέλος ;

Όχι δεν απαιτείται να γίνετε μέλος σε καμία περίπτωση. Το myblogs.gr ως συλλέκτης και μηχανή αναζήτησης, παρέχει την υπηρεσία ακριβώς όπως τη βλέπετε, χωρίς να απαιτείται τίποτα από τον επισκέπτη, και χωρίς καμία χρέωση ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση παρά μόνο με την προϋπόθεση ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης του (τους οποίους και μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ).

Πώς να καταχωρήσω το δικό μου blog ή site;

Η μηχανή myblogs.gr καταχωρεί καθημερινά νέα blogs και sites. Κάντε πρώτα μία αναζήτηση στη σελίδα "Πηγές"  με αλφαβητική σειρά ή  κατά ημερομηνία καταχώρησης, για να διαπιστώσετε αν συμπεριλαμβάνεται ήδη το blog ή το δικό σας site. Αν δεν έχει καταχωρηθεί μπορείτε να στείλετε αίτημα από την ειδική φόρμα ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ BLOG - SITE.


Προϋπόθεση για την καταχώρηση είναι το site σας ή το blog σας, να παρέχει έγκυρο RSS και να ενημερώνεται τακτικά (τουλάχιστο μία φορά την ημέρα).

Το myblogs.gr δεν δεσμεύεται για την καταχώρηση.
Διατηρεί το δικαίωμα να μην καταχωρήσει τον ιστότοπό σας σύμφωνα με την κρίση της ομάδας διαχείρισης.


Το myblogs.gr ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ sites ή blogs που παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία,  sites με στατικό μόνο περιεχόμενο, ηλεκτρονικά καταστήματα ή εμπορικά sites, προσφορών, διαφήμισης, διαγωνισμών ή προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, Directories, Οδηγών, sites υποψηφίων στις δημοτικές - εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές, sites με άσεμνο περιεχόμενο, sites με συνδέσμους προς ή με περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά διακαιώματα (ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, βιβλία κ.λ.π) καθώς και sites που κάνουν αποκλειστικά αναπαραγωγή περιεχομένου άλλων δηλ. συλλέκτες ειδήσεων επειδή το ίδιο ΕΙΝΑΙ συλλέκτης.

Εφόσον εγκριθεί και γίνει η καταχώρηση, θα ενημερωθείτε με αυτόματο μήνυμα.

*Αν δείτε καταχωρημένο το blog σας ή το site σας στη μηχανή myblogs.gr θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να τοποθετούσατε έναν σύνδεσμο προς την σελίδα σας στο myblogs.gr.
Banners, κώδικα ενσωμάτωσης αλλά και απλό σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://myblogs.gr/branding.

Πώς λειτουργεί η μηχανή myblogs;

To myblogs.gr χρησιμοποιεί τη ροή RSS του κάθε blog ή site για να συλλέξει το περιεχόμενο με δύο μεθόδους ή συνδυασμό αυτών.

 1. Η πρώτη μέθοδος (και πιο αποδοτική) είναι με το πρωτόκολλο PubSubHubbub (που υποστηρίζεται εξ ορισμού από το Blogger της Google αλλά και από την υπηρεσία FeedBurner όπως επίσης και από τα sites που φιλοξενούνται στην WordPress).
  Με το πρωτόκολλο PubSubHubbub ο server του myblogs.gr εγγράφεται ως συνδρομητής στην υπηρεσία έτσι ώστε ο PubSubHubbub server να ενημερώσει αυτόματα το myblogs.gr κάθε φορά που το site ή blog έκανε μία νέα ανάρτηση και με τη σειρά της η μηχανή myblogs.gr να προσκομίσει τη ροή RSS και να εισάγει την ανάρτηση (ή τις αναρτήσεις που δεν έχουν αναρτηθεί).
 2. Η δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος Poling. Με αυτήν σε τακτά χρονικά διαστήματα η μηχανή myblogs.gr επισκέπτεται ή προσκομίζει περιοδικά τη ροή RSS του Blog ή του site, τη "διαβάζει", ελέγχει αν υπάρχει νέα ανάρτηση και αν υπάρχει τότε την αναρτά.
  Η μέθοδος polling δεν είναι αποδοτική γιατί γίνεται άσκοπη χρήση bandwidth αλλά και σημαντικών πηγών του server σε μνήμη και υπολογιστική ισχύ χωρίς πάντα να υπάρχει αποτέλεσμα. (Στατιστικά μόνο ένα 5% μετά το polling των sites και blogs έχει νέο περιεχόμενο). 
  Αντίθετα με την πρώτη μέθοδο δεν γίνεται καμία επίσκεψη στη ροή RSS γιατί ο PubSubHubbub server ειδοποιεί αυτόματα τη μηχανή myblogs.gr όταν αναρτηθεί νέο περιεχόμενο.

Και το ερώτημα εδώ είναι: Τί πρέπει να κάνω ως ιδιοκτήτης του blog ή site που φιλοξενείται στο myblogs.gr;

Η απάντηση είναι η εγγραφή της ροής του ιστότοπού σας στην υπηρεσία FeedBurner της Google που υποστηρίζει το πρωτόκολλο PubSubHubbub.

Προσοχή εδώ γιατί αν φιλοξενείτε το blog σας ή το site σας στο Βlogger δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα γιατί υποστηρίζεται εξ ορισμού όπως προαναφέραμε. Καλό θα ήταν όμως να ελέγξετε αν η ροή σας λειτουργεί κανονικά. (Για το Βlogger, είναι ο συνήθης σύνδεσμος στο τέλος της σελίδας που αναφέρει "Εγγραφή σε αναρτήσεις (Atom)". Κάντε κλικ για να δείτε ότι λειτουργεί γιατί σε μία μεγάλη πλειοψηφία blogs έχει τροποποιηθεί και δεν λειτουργεί. Για τα sites μπορείτε να κάνετε εγγραφή στην FeedBurner.

Πού θα βρω banner για το myblogs.gr;

Ενθαρρύνουμε τα συνεργαζόμενα blogs και sites να τοποθετήσουν ένα banner του Myblogs.gr ή και έναν απλό σύνδεσμο έτσι ώστε να υπάρχει αμοιβαία ωφέλεια στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε τη σελίδα http://myblogs.gr/branding όπου μπορείτε να κατεβάσετε banner ή να χρησιμοποιήσετε κώδικα ενσωμάτωσης για απευθείας αντιγραφή στο δικό σας site ή blog.